Kuzu Eti Tüketiminin Önemi ve Kuzu Etinin Faydaları !

Kuzunun insan vücudu için faydaları oldukça geniştir. Etteki makro ve mikro elementlerin dengeli içeriği, bu ürünü sağlıklı bir incelik haline getirir. Peki kuzu etinin bilinen faydaları nelerdir?
• Yüksek kaliteli protein gurubunda yer alması nedeniyle düzenli kuzu eti yemek, kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur.

• Kuzu eti sadece kas kütlesini korumakla kalmaz, kas fonksiyonunu da iyi gelerek fiziksel performansı geliştirir.

• Yaklaşık 90 gr kuzu eti, bir kişinin günlük B12 ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır.

• Aynı zamanda kuzu eti; B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini gibi diğer temel B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır.
• Kuzu eti yemek, çinko sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
Kaynak ; https://www.diyetz.com/kuzu-eti/

Kırmızı Et Ne Kadar Tüketilmeli?

Diyetisyen Nida Doğan, Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda; Dengeli beslenmede proteinlerin önemli yer tuttuğunu, özellikle B12, demir, çinko, A ve E vitaminleri açısından yetersizlikleri olan kişilerin mutlaka kırmızı et tüketmesi gerektiğini aktarmıştır. Peki kırmızı et ne kadar tüketilmeli?

Hürriyet Gazetesine verdiği röportajda dengeli bir beslenme programında günlük 2-3 porsiyon kadar et grubu besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Diyetiysen Nida Doğan, kırmızı etin ise haftada en az iki kez tüketilmesi gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca etin besin değerlerinden maksimum fayda sağlayabilmek için ise yanında mutlaka yeşil yapraklı besinler yer alması gerektiğini de eklemektedir.

Kaynak ; https://www.hurriyet.com.tr/mahmure/kirmizi-et-ne-kadar-tuketilmeli-35127201

Yerken Sağlığınızdan Olmayın! İyi Bir Hamburger Nasıl Anlaşılır?

En fazla tüketilen fast food ürünleri arasına giren hamburgerlerden bazıları ucuz olması için kullanılan katkı maddelerinden dolayı sağlığa zararlı olabiliyor. Restoranımızın işletmecisi Enes Baytar, iyi bir hamburgerin nasıl yapıldığının ve nasıl anlaşıldığının ‘püf noktalarını’ Cumhuriyet Gazetesi ile paylaştı;

UCUZ OLMASI İÇİN KULLANILAN MADDELER ZARARLI
Enes Şef, hamburgerlerde sadelik ve organik malzemelerin kullanılmasının lezzeti ön plana çıkarttığını vurguladı. Son zamanlarda ülkede fast food işletmelerinin çoğaldığını söyleyen Enes Şef, ucuz olabilmesi için içerisine katkı maddesi konulan bazı hamburgerlerin insan sağlığını etkilediğini de dile getirdi.
“SAĞLIĞA ZARARI DA ARTIYOR”
Ucuz ve pahalı hamburgerler arasındaki farkları aktaran şefimiz, “Fiyatı ucuz olan hamburgerlere tamamen sağlıksız diyemeyiz fakat içerisindeki et miktarı düşük olabiliyor ve bundan dolayı ucuz olabilir. Fiyatının ucuzlaması için yüzde 100 dana eti miktarının azaltılıp, içerisine farklı katkı maddeleri konulabiliyor. Tabii bu bizim istemediğimiz bir durum. Onun için fiyatı pahalı olan hamburgerlerimizin gramajı yüksek ve lezzeti de daha yüksek seviyede olabilir. Hamburgerlerin ucuz olanlarına ister istemez dikkat edilmesi gerekiliyor. Tabii ki ucuz hamburger kesinlikle sağlığa zararlı diyemeyiz. Ancak hamburgerleri daha ucuza satabilmek için içerisine konulan katkı maddeleri ile sağlığa zararı da artabiliyor” dedi.
“DIŞ GÖRÜNÜŞÜNDEN ANLAYABİLİRİZ”
İyi bir hamburgerin dış görünüşünden de anlaşılabileceğini belirten Enes Şef, “Dış görünüşünden aslında hamburgerin güzelliğini kolaylıkla anlayabiliriz. Hamburgerimizin güzel olabilmesi için köftenin yüzde 100 dana etinden olması gerekiyor ve ekmeğimizin ev yapımı hamburger ekmeği kıvamında olması gerekiyor. İkisi de birleşince doğal ve lezzetli hale gelebiliyor” diye aktardı.
“LEZZETLİ OLMASI İÇİN BUNLARA DİKKAT”
Bir hamburgerin lezzetli olması için yapılması gerekenleri aktaran şefimiz, “Lezzetli ve güzel bir hamburgerin yapılabilmesi için dana etinin içerisindeki karışım, dana eti ve dana yağ oranı ile hamburger ekmeğinin başarılı olması gerekir. En önemli noktası; hamburger köftesinin içerisindeki dana eti ve dana yağı miktarının yüzdelik olarak dengeli olması aslında köftenin lezzetini verir. Bizim istediğimiz oran yaklaşık yüzde 30 yağlı köftedir. Bu oran hamburger köftemizin lezzetli olmasını sağlar. Hamburger ekmeğimizin ise içerisindeki unumuz ve mayamızın kalitesi önemli bir unsur” ifadelerini kullandı.
“EKİPMAN ÇOK ÖNEMLİ”
Cumhuriyet Gazetesinde verdiği röportajda iyi bir hamburger yapımının püf noktalarına değinen Enes Şef, “Hamburgerin pişimi için kullanılacak ekipman çok önemli. Ekipmanın ısı ayarı çok iyi olması gerekiyor. Bizim tavsiye ettiğimiz ısı ayarı yaklaşık 180-200 derece arasında. Onun haricinde hamburger köftemizi çok fazla pişirip kurutmamamız gerekiyor. Etimizin içerisindeki su miktarını hissetmemiz, lezzetli hale gelebilmesi için çok fazla kurutmadan pişirmemiz gerekiyor. Onun haricinde hamburger köftesinin üzerinde kullandığımız burger peyniri de kaliteli ve lezzetli olması gerekiyor ki köfte ile uyumlu hale gelip ortaya lezzetli bir hamburger çıksın diyebiliriz” diye konuştu.
Kaynak ; https://www.cumhuriyet.com.tr/yasam/yerken-sagliginizdan-olmayin-iyi-bir-hamburger-nasil-anlasilir-1909460

Kırmızı Etin Fayfaları Nelerdir?

Kırmızı et, en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Beyaz etin aksine protein miyoglobinin varlığı nedeniyle kırmızı bir renk tonuna sahiptir. Yalnızca lezzetinden dolayı değil, faydaları açısından da tüketimi oldukça önemlidir. Peki kırmızı etin faydaları nelerdir?

• İçeriğindeki protein sayesinde kas kütlesinin gelişimini ve güçlenmesini destekler.

• Zihinsel gelişimi destekleyerek, zekâ düzeyini ve beyin sağlığını destekler.

• İçinde demir barındırdığı için, kansızlığa iyi gelir. Potansiyel olarak anemiye yatkınlığı olan insanlar için önemli bir besin kaynağıdır.

• Düzenli aralıklarla ve doğru porsiyonlarda kırmızı et yemek, çinko eksikliğinin giderilmesine destek olur. Bu da bağışıklık sistemini güçlendirdiği için, hastalık direncini arttırır.

• kemik gelişimini de destekleyerek kemik erimesi riskini de düşürür.
 B6 ve B12 vitaminlerini içermesi nedeniyle hafızanın kuvvetlenmesine destek olur.

• Düşük kalorilidir. Bu sayede diyet listelerinde de sıkça tercih edilir.

• Selenyum bakımından güçlüdür. Bu nedenle kolon kanseri ve bazı kanser türlerine karşı vücudu savunur.

Kırmızı Et Çeşitleri Nelerdir?

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı et sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen et çeşitleridir. Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının etleri ise beyaz et sınıfında yer alır. Bunun yanı sıra sığır eti, boğaların ve ineklerin, yani kasaplık büyükbaş hayvanlardan elde edilen ettir. Dana eti ise 6- 15 aylık ineklerden elde edilir. Danalar, sığırlara göre daha genç olduğu için but kasları ve yağ dokusu, sığır etine kıyasla daha az gelişmiş ve daha yumuşak olmaktadır.
Hayvanlardan elde edilen etler yalnızca hayvanın cinsine değil kesilme ve parçalanma biçimine göre farklı alt başlıklara ayrılıyor;

Biftek
Marine edilmeye, kurutulmaya, ızgarada ya da mangalda pişirmeye uygun, kalın ve yumuşak bir yapıya sahip olan biftek, kasaplık hayvanların kuyruğuna yakın ve gövdenin yanlarında kalan bölgeden çıkıyor.
Bonfile
Büyükbaş hayvanların gövdesinin tam ortasında dana et çeşitleri arasında yer alan bonfile, en kıymetli parça etlerden biri.
Kontrfile
Bonfilenin tam üstünde bulunan kontrfile büyükbaş hayvanlardan elde edilen bir diğer parça et çeşididir. Ayrıca kas ve yağlardan arındırılmış bir yapıya sahip olması nedeniyle özellikle ızgara et olarak tercih ediliyor. son yılların en popüler lezzetlerinden biri olan T-Bone steak de kontrfile kullanılarak hazırlanıyor.

Antrikot
Dananın sırt bölgesinden elde edilen Antrikot, yüksek kaliteli biftek türlerinden biri. Yağlı ve yumuşak yapısı nedeniyle mangalda pişirmeye çok uygun. Çeşitli soslarla ve aromalarla da marine edilirse değmeyin lezzetine!

Küşleme
Kuzu et çeşitleri arasında bulunan küşleme, bonfileye oldukça benziyor. Yağsız ve sinirsiz bir yapısı mevcut. Ayrıca bir kuzudan yalnızca iki adet küşleme çıktığı için oldukça kıymetli bir et olduğunu belirtelim.
Pirzola
Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlardan elde edilebilen pirzola, sırt bölümünün üstünden iki yana doğru uzanan dilimler şeklinde kesiliyor. Her ne kadar kemikli bir et olsa da, kemiksiz şekilde de hazırlanabiliyor. Mangallık et çeşitleri arasında en sık tercih edilen seçeneklerden biri.
Nuar
Kuyruk bölgesine yakın bölümden elde edilen nuar; Dana etinin en yağsız parçalarından biri olan. Özellikle rosto tariflerinde genellikle nuar kullanılıyor.
Şişlik
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların arka bacaklarının üst bölümünde yer alan şişlik, adından anlaşılacağı üzere şiş kebap yapımında tercih ediliyor. Yağlı bir yapıya sahip.
Kaburga
Pirzola yapımından sonra arta kalan kemiklerin ve etlerin bütününe verilen isimdir. Kasaplık hayvanların genelinden elde edililir.
Gerdan
Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvanların boyun omurlarından sırt omurlarına dek uzanan kemikli et parçasına verilen addır.
Döş
Kasaplık hayvanların göğüs kısmındaki ete verilen genel isimdir. Genellikle tencere yemeklerinde ve kuşbaşı et yapımında tercih edilmektedir.
Tranç (Ayna)
Hayvanın but kısmının iç tarafında yer alan Tranç sığır but etinin biftek yapımına uygun en kıymetli bölümü… Yaklaşık 3 kg ağırlığında ve çanak kemiğinden diz eklemine dek uzanan, kemiksiz bir et türüdür.
Bingo!: Steak
Steak esasen bir et türü değil, et pişirme tekniğine verilen addır. Türkçedeki karşılığı biftek olan steak, ızgarada çeşitli yöntemlerle pişirilen etleri ifade eder. En bilinen steak çeşitleri arasında bonfile, külbastı ve bifteği sayabilmek mümkündür.

Steak Çeşitleri Nelerdir?

Çoğu zaman bonfile et ile karıştırılan steak etini bonfile etten ayıran en önemli özellik daha yağ oranıdır. Bonfile, steak etine oranla daha az yağ oranına sahip bir et çeşididir.
Dallas steak, New York steak, Kobe steak vb. isimler verilen steak eti genellikle dananın sırt kısmından çıkarılır. Sırt etleri bir dananın tüm etlerinin yaklaşık yüzde 30’una denk gelir.

Steak çeşitlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

• Porterhouse
• Rib Eye Steak (Dallas steak kemiksiz kısmı)
• Texas Steak
• T-bone steak
• Kobe steak
• New York steak
• Kemikli Bonfile
• Dallas steak